Herfstkampje 2023

Met Halloween net achter de rug leek het mij wel een fijn idee om tijdens dit kampje te werken rond ‘Bang zijn’. De eerste kampdag begonnen we met een kringgesprekje over bang zijn. Wie is er al eens bang geweest? Waarvoor? Hoe kan je aan iemand zien dat ie bang is? Wat voel je eigenlijk in je lichaam als je bang bent? En wat kan je daaraan doen?

Daarna las ik voor aan de hand van de vertelplaten van ‘Bang Mannetje’. Die nooit iets durft zeggen wanneer er iemand voorsteekt bij de bakker. Of die bang is dat ze hem gaan uitlachen wanneer hij zijn lievelingsbloemenbroek wil aandoen.

Hij gaat op zoek naar hulp, en maakt daarvoor een afspraak met de Toverboom. Die woont in het Wilde Woeste Woud. Daar komt Bang Mannetje allerlei Wilde Wezens tegen. Maar gelukkig had Toverboom gezegd “dat hij niet bang moest zijn, want ze doen niets”! En bleken die Wilde Wezens effectief ook niet zo eng als gedacht!

Daarna gingen we creatief aan de slag met de personages uit dit verhaal: Bang Mannetje, de Poes, de Draak, de Spin, de Heks, het zwevende Geraamte, en de Toverboom.

We verwerkten ze in yogahoudingen: we leerden de Blije Poes, de Boze Poes, en de Discopoes! We leerden de Drakenademhaling (vuurademhaling of Kapalabhati). We deden de Maangroet, zoals de Heks. We leerden sterk staan als een boom, …
En we speelden een yoga-memoryspel met de figuurtjes uit het boek.

En daarna maakten we ook poppenkastfiguurtjes van deze personages, zodat de kinderen het verhaal nog eens konden naspelen in onze poppenkasthoek. Ook de verkleedhoek was bij de jongste deelnemers zeer populair :)!

Ons tweede verhaal ging over Mees: ook een jongen die bang was voor vanalles en nog wat.

Bang voor de grote hond die zo hard blaft, bang voor de flapperduiven op straat, voor de lichtflitsen achter het raam, voor de krokodil onder zijn bed, … Gelukkig had Opa daar een oplossing voor: een Moedhoed!

Ook hier gingen we met de personages aan de slag in de yogales. We leerden de Hond, de Duif, de Krokodil, … En daarna knutselden we onze eigen, hoogstpersoonlijke Moedhoed!

LEUK VOOR THUIS:

Door alle drukte vergeet ik tussendoor helaas vaak foto’s te nemen, en al zeker tijdens de yogales 🙂 … Maar misschien laten de kinderen met plezier de yogahoudingen die ze geleerd hebben thuis nog eens zien!

Ik werk vaak met de yogakaarten van Helen Purperhart. Op de voorkant staat de yogahouding afgebeeld, op de achterkant staan de instructies stap voor stap uitgelegd. Deze kaartjes zullen ze zeker herkennen! Te bestellen op bol.com

In onderstaande Spotify playlist vind je de liedjes die we gebruikten tijdens het kampje. Ik ben zeker dat ze sommige liedjes ondertussen al kunnen meezingen!
(Zeker de Poezendans was een groot succes :))

En tot slot vind je hier een download waarmee je de Bang Mannetje memory thuis zelf kan maken. Het enige wat je hoeft te doen is het bestand afdrukken, eventueel lamineren, en uitknippen. De opdrachtjes bij elke figuur zullen ze zich zeker nog herinneren :)!

Ziezo! Nu hebben jullie ook een idee van wat we deze week precies hebben uitgespookt ;).
Heel graag tot een volgende keer!

Veel Zonnegroetjes,
Althaya